EMPATIAA ILMASTONMUUTOSKESKUSTELUUN!

Vihreiden ex-puheenjohtaja Touko Aalto kirjoitti jokin aika sitten, että ilmastonmuutoksen ympärillä käyty keskustelu herättää vastareaktion. Hänen mukaansa se synnyttää huono-osaisuuden tunteen, jota joidenkin poliittisten voimien on helppo käyttää hyväksi. Hän totesi, etteivät ihmiset siedä ylhäältä päin tulevia moraalisaarnoja siitä, miten pitäisi elää ja millaisia arjen valintoja tulisi tehdä. Touko Aalto osui oikeaan ja hänen sanomansa jäi takaraivoon.
 
Äskettäin julkaistu mielipidetutkimus kuitenkin kertoi, että onneksi enemmistö suhtautuu vakavasti ja on valmis itsekin omilla toimillaan ilmastonmuutosta torjumaan. Mutta Touko Aalto kantaa aivan oikein huolta niistä, jotka eivät ole.
 
Omassa tuttavapiirissäni keskustellaan paljon juuri niistä arjen toimista ja innokkaastikin kysellään, miten sen ja sen jätteen kanssa tulisi toimia. Meille rakkaat kehäkunnassa asuvat ystävät maksavat sekajätepöntön tyhjennyksen, mutta nyt se jää yhä tyhjemmäksi. He kuljettavat itse kauppareissuillaan lajitellut jätteet niille varattuihin paikkoihin. Näin toimivat ihmiset, joiden resurssit siihen riittävät. Mutta Touko Aalto tarkoittaa ihmisiä, jotka eivät tunne pääsevänsä mukaan.
 
Ihmiset vierastavat ehkä juuri sitä farisealaisuutta, jolla asioista puhutaan. Jotkut osoittavat suorastaan paremmuuttaan omista toimistaan. Lajittelu maksaakin. Eri jätteille tarvittavat pussitkin maksavat jonkin verran. Enemmistöllä on kolmiastiainen keittiökaappi käytössään ja lajitteluun vaaditaan säilytystila ainakin seitsemälle pussille. Pienessä asunnossa sekään ei ole ongelmatonta.
 
Vanha äiti on ehkä tottunut saamaan kiitosta ja mielihyvää siitä, että paistaa rasvassa munkkeja lapsilleen tai tarjoaa itse tekemiään lihapullia. Aikuiset lapset tulevat käymään ja kertovat, ettei lihaa saa syödä ja rasvaakin pitää välttää. Ei taida tuntua hyvältä eikä nyöryytys kannusta uuteen elämänmuotoon. Vanhaa autoakin pitää hävetä, kun se ei enää ole kovinkaan ympäristöystävällinen ja piironginloodassa ei  ole rahoja uuden ostoon.
 
Tämäntapaisia asioita ihmiset kohtaavat. Hallitus on aivan oikein luvannut esim. taloudellista tukea niille, jotka joutuvat tiukempien ilmastonormien takia vaikeuksiin. Mutta kyse on muustakin kuin rahasta. Oppimestarimainen ylhäältä annettu moraalisaarna nujertaa ja saa miettimään, olenko koko elämäni ajan tehnyt asioita väärin. Aalto on oikeassa siinä, että saattaa syntyä huono-osaisuuden tunne, joka ohjaa hakemaan saman kokeneiden ryhmää. Ilmastonmuutoksen vastustaminen on pitkäkestoinen tavoite ja sen läpivieminen edellyttää kannustavaa asennetta kanssaihmisiä kohtaan!