KIERTOTALOUS

Komissaari Jyrki Katainen puhui Ylen ykkösaamussa innostuneesta eurooppalaisesta kiertotaloudesta.  Uusi halllitusohjelmakin sisältää biotalouden kohdalla entistä monipuolisemmin raaka-aineiden uusiokäyttöä. Vaatemuodissa on jo vuosien ajan arvostettu käytetystä materiaalista valmistettuja putiikkivaatteita. Niille tulee tietysti hintaa, kun  ei sarjatuotanto ole mahdollista.  Mutta  ne antavat työtä osaaville ja idearikkaille vaatesuunnittelijoille ja ompelijoille.

Kävin 90-luvulla Kööpenhaminan läheisyydessä jätelaitoksella ja sain herätyksen.  Laajalla alueella oli puistomaisesti eri käytävien varrelle säilötty alkuperäiseksi ainesosiksi hajotettua rakennus ym. materiaalia niin, että esim. betoni ja alfaltti oli hajotettu mahtaviin siiloihin eri karkeusasteiseksi hiekaksi ja öljy tietysti erotettu sitä ennen. Koko prosessi erotteli oikeastaan ihan kaiken alkuperäisiksi ainesosiksi. Maallikkokin ymmärsi, että vain näin me Suomessakin voimme selvitä siitä valtavasta rakennusjätteen määrästä, jota huonosti rakennettujen lähiöiden purku tulee tuottamaan. Vanhimmissa kaupungeissahan meillä on edelleen käytössä olevia rakennuksia jopa 1800-luvulta, mutta 60-luvun lähiöitä puretaan tai miltei uudelleen korjausrakennetaan.  Nyt voi esim. Ämmässuolla nähdä tasokasta lajittelua.

Paljon tapahtuu ikäänkuin pinnan alla, mutta jotta nämä hankkeet nousisivat siivilleen, tarvitaan tavallisten kansalaisten kiinnostusta ja innostusta.  Jätteiden lajittelu on jo melko hyvin sisäistetty, mutta uskon varaan jää niiden tehokas jälkikäyttö.  Kestää kauan ennenkuin ymmärretään, että tunkiolla voi olla taloudellista arvoa!  Apulannan käyttö syrjäytti sen vuosisataista tarvetta ja sen jälkeen se ei ole arvoonsa noussut.  Kiertotalous on jäänyt alisteiseksi ympäristönsuojelulle, mutta sen taloudellisen merkityksen hyödyntäminen palauttaa sen laajemmin ihmisten kiinnostuksen kohteeksi. Ympäristöhallinto on muutenkin saatava osaksi muuta elämänmenoa. Se ei saa olla asiassaan uskovaisten keskinäistä fundamenttihallintoa!