MUMMOMAFIA

Mummomafia on israelilainen formaatti, joka on jo muutamassa maassa toteutettu. En tunne alkuperäistä versiota, mutta Suomessa se toteutettiin formaatin mukaisesti niin, että jokaisen osan päähenkilöinä oli yksi tai kaksi nuorta aikuista, jotka olivat sarjaan ilmoittautuneet tai luvan kanssa ilmoitetut. Heillä oli pulmia ja kun olivat sarjaan tahtoneet myös valmiiksi tahto tehdä elämälleen jotakin. Mummoilla oli hyvä lähtökohta nostaa ongelmat pöydälle ja vauhdittaa niiden ratkaisuja.

Ohjelmassa nousee esille vaikeuksia, joita suomalaisilla on. Osa pulmista koskee useita, jotkut sellaisenaan vain harvoja, mutta niidenkin kohdalla löytyy asioita, jotka ihmisiä kiinnostavat. En ole puhviverhojen takana kasvanut ja siksi olen kuvitellut kutakuinkin tietäväni, miten tässä maassa eletään.  Mutta kun sain ohjelman mukana kiertää Suomea ja tavata eri olosuhteissa eläviä ihmisiä, hämmästyin, miten monenmoista elämänmenoa ja siihen suhtautumista näinkin pienessä maassa löytyy. Niin hämmästyi moni katsojakin palautteesta päätellen.

Katsojaluvut ovat olleet hyvät siihen nähden, että  sarja ei kuulu tämänpäivän suosikkigentreen, joka sisältää stand up-komiikkaa, sketsejä, suosikkiesiintyjiä, joista joka osassa joku putoaa pois. Tämä sarja tuo esille erilaista elämänmenoa, mutta nostaa toivottavasti myös ikäihmisten kokemuksen arvostusta.  Meitä on jo 1.5 milj. ja joukko kasvaa yhä. Suurin osa on onneksi melko hyvin omilla tolpillaan  ja selviää vielä pienien vaivojensa kanssa. Tämä joukko on valmis osallistumaan moneen ja auttaa nuorempia omaishoidossa, lastenhoidossa jne.  On MTV:lle kunniaksi, että se nuorten ja kauniiden ihmisten ohella uskaltaa ohjelmiinsa ottaa ikäihmistenkin edustajia.

Mitä sarjan teko sitten näytti ensikertalaiselle, joka oli ihan oman mukavuusalueensa ulkopuolella. Sain kaksi mukavaa mummo-ystävää, joiden kanssa oli ilo tehdä työtä sekä tutustuin nuoriin, osaaviin tv-työn ammattilaisiin.  Päähenkilöt tulivat läheiseksi ja olen seurannut heidän elämäänsä edelleen. Hienoa on se, että yhtä lukuunottamatta jokaisen kohdalla elämä on mennyt eteenpäin. Kolme on saanut töitä, yksi on oppinut huolehtimaan kodistaan, nuorimies makselee pikavippejään ja kaksi nuorta naista ovat itsenäistyneet omilleen asumaan, kolmas nuorimies on rohkaistunut  hankkimaan ystäviä ja nuori äiti saa  taas soittaa rakasta viuluaan. Kaikki  tämä oli kuitenkin heidän omassa tahdossaan jo iduillaan. Toivon, että Playboy-lehden malliksi pyrkivä nuori nainenkin päätyy tavoittelemaan muutakin kuin julkisuutta. Hänen osassaan tutustuimme kuitenkin kauneusleikkauksiin ja uskon, että se aukaisi niihin kiinni jääneiden silmiä miettimään tarkemmin mikä on hyväksi ja mikä ei.  Toisaalta näimme myös sen hyvän puolen, että plastiikkakirurgia on kehittynyt laadukkaaksi palvelemaan esim. onnettomuuksien jälkiä.

Valitettavasti tutuksi tuli myös viranomaisten byrokratia ja eräänlainen typerä varovaisuus. Kaikki ovat kuitenkin saman verovaroin rahoitetun julkisen sektorin palveluksessa, mutta yhteistyö ei toimi.  Nuori, opiskelun aloittava äiti ei yksinkertaisesta onnistunut saamaan tietoa siitä, mikä olisi hänen kohdallaan taloudellisesti edullisin lapsenhoitotapa, kotona, perhehoidossa tai päiväkodissa.  Siihen olisi tarvittu useamman viranomaisen kannanotto, mutta ei vain onnistunut.  Sanottiin , että ihan miten nyt itse haluat. Totta kai hän päättää itse, mutta kyllä viranomaisen pitää pystyä kertomaan päätökseen tarvittavat tiedot!  Sosiaalivirastossa sanottiin, että tätä ja tätä sinun pitää käydä kysymässä tyovoimaviranomaisilta jne. Juokse siinä sitten alle vuodenvanhojen keskoskaksosten ja yhden alle kouluikäisen kanssa virastosta toiseen! Osaamattomuutta!

Kuopion työvoimatoimistossa oli sähköasentaja kertomansa mukaan käynyt jo kauan säännöllisesti ilmoittautumassa, mutta työtä ei löytynyt. Kuopio on muuttovoittokaupunki, jossa rakennetaan paljon. Kameroiden kanssa työtä löytyi ja mies on edelleen töissä. Tuntuu pahalta kertoa tämä Kuopion työvoimatoimiston kohdalla, sillä se on kuitenkin yksi ihan parhaimmista. Siellä on virkailijoillakin tulosvastuu ja yhteistyötä tehdään mutkattomasti yrittäjien kanssa.  Kuopiosta voisi mallia ottaa moni muukin, mutta sielläkin on vielä varaa parantaa!

Huonoilla työllisyysalueilla nuoret tietävät, että vain hoitoalalla on töitä, Jotkut tunnustivatkin hakevansa alalle juuri siksi ilman varsinaista vetovoimaa. Kuitenkin olisi kokonaisuuden kannalta tärkeää, että jokainen pääsisi sinne, missä oma huikeus on optimissaan.  Tämä näkyy varmasti taloustilanteen kohotessa uudelleenkoulutuksena. Nyt uudelleenkouluttaudutaan hoitoaloille, jotta työtä löytyisi.

Tämän päivän reality-tv-tarjonta on osaltaan sellaista, että se saa kuvittelemaan, että ihan kaikki käy, mikä tuo katsojia. Mutta tämän ohjelman tekijät osoittivat vankkaa harkintakykyä ja empaattista kohteiden suojelua siinä, mitä kuvattiin ja mitä ulos ajettiin. Ohjaaja ja tuottaja panivat mielestään liian paljastavasti pukeutuneen esiintyjän lisäämään vaatetusta.  Se herätti  luottamusta mummo-ihmisessä!