VIRON KESÄPÄÄKAUPUNKI, PÄRNU

Pari päivää ja ihan ensimmäistä kertaa Pärnussa Viron kesäpääkaupungissa ja huippumukavan porukan kanssa! Helppo matka ja nopeasti Tallinnasta Via Balticaa melkein Latvian rajalle saakka. Kaupungissa näkyy sen miltei 800 vuotta vanha historia ja monien hallitsijoiden vaikutus. Pärnu on kuulunut Ruotsille, Venäjälle, ollut saksalaisten miehittämä ja taas osa edellisen kerran itsenäistä Viroa, sitten NL ja nyt on kaupungin oikea kotimaa taas Viro. Itämeren rannalla asustaa Pärnussa liki 45000 eestiläistä, mutta erityisesti kesäisin sen valtaavat suomalaiset, nyt kuulemma käy entistäkin vähemmän venäläisiä. Suomi on kuitenkin turistikohteiden, ravintoloiden ja rantamaisemien puhutuin kieli.
Palvelukulttuurissa välähtää vielä harvakseltaan neuvostoajan tylyys, mutta enimmiltään jo keskieurooppalainen kohteliaisuus. Ehkäpä suomalaiset ovat itsekin aiempina vuosina haastaneet omalla käytöksellään, jopa ylemmyyden osoituksin naapureitamme!? Mutta jos vähänkään itse on sosiaalinen, ystävyys palkitaan monin verroin.
Miksi suomalaiset lomailevat Pärnussa? Jos isompikin perhe hakee kohtuuhintaista lomakohdetta, on sitä vaikea Suomesta löytää. Tässä valitettavasti yksi syy. Meidän kilpailukykymme ei matkailussakaan ole kohdillaan. Harmillista on tavata Helsingissäkin vihaisia turisteja sunnuntaisin, kun ei mikään ole auki!? Heille on vaikea selittää, että ei kannata, kun sunnuntailisät syövät katteen! Meillä on käyttämättöminä kesäsunnuntaisin monet investointikohteet; teatterit, ravintolat, kahvilat, oopperat, osittain sairaalatkin jne. Tässä on rakennemuutoksen paikka, jos aiotaan pärjätä. Toki Pärnun kohdalla ilmasto on parempi, vaikka paikalliset ystävät kertoivat, että erityisen kylmä kesä heilläkin on ollut.
Kuvaava esimerkki suhtautumisesta byrokratiaan; kysyimme miten kauan ravintolan baari on auki? Hämmästynyt vastaus; ”No, niin kauan kuin ihmiset haluavat.” Koskahan meillä opitaan sanomaan palvelun kohdalla nykyistä useammin, että tehdään niinkuin ihmiset haluavat? Tässä saattaisi olla avain menestykseen ja uusiin työpaikkoihin!